Tiyatro ve Müzik (Türkiye)
20 Eki Cum
|Çankaya
16+ yaş Söyleşi: Nedim Yıldız
TARİH-SAAT/ DATE-HOUR
20 Eki 2023 16:00 – 17:00
Çankaya, Kavaklıdere, Esat Cd. No: 28/A, 06680 Çankaya/Ankara, Türkiye
Hakkında / About The Event
Müzik deyince ne anlarız?
Tiyatro müziğe neden gereksinim duyar?
Müzik tiyatrodan beslenir mi?
Çocuk ve yetişkin tiyatrosunda müziğe yaklaşım farklı mıdır? Neden?
“Tiyatro Müziği” diye bir kavramdan söz edilebilir mi?
Bütün bu soruları birlikte masaya yatırmak ve örnekleyerek, deneyimleri paylaşarak aydınlatmaya çalışacağız.
Doç.Dr. Nedim YILDIZ
1983 yılında Gazi Üniversitesi Gazi Eğitim Fakültesi Müzik Eğitimi Bölümünden mezun oldu. 1986 yılında, Yüksek Lisans , 1991 yılında da Sanatta Yeterlik derecesini aldı. 1995 yılında Tiyatro Müziği Alanında Doktora programını Prof. Muammer SUN ve Prof.Dr. Sevda ŞENER danışmanlığında tamamlayıp doktor ünvanı aldı.
1984 - 1991 yılları arasında Gazi Eğitim Fakültesi Müzik Eğitimi Bölümü’nde Araştırma Görevlisi, 1991 - 1997 yılları arasında da Öğretim Görevlisi olarak görev yaptı. 1985 yılından beri konuk öğretim elemanı olarak ders verdiği Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih - Coğrafya Fakültesi Tiyatro Bölümüne 1997 yılında kadrolu Öğretim Görevlisi olarak atandı. Tiyatro Bölümündeki görevini sürdürürken 1999 - 2000 eğitim yılında eğitime başlayacak olan Ankara Üniversitesi Devlet Konservatuvarı’na Müdür Yardımcısı olarak görevlendirildi ve Programları hazırlayarak eğitim - öğretime başlamasını gerçekleştirdi. 2000 yılında Yardımcı Doçent kadrosuna atandı, 2003 yılında Konservatuvardaki yöneticilik görevinden ayrıldı.
Akademik yaşamı boyunca Keman, Orkestra, Solfej, Armoni / Kontrpuan, Türk Müziği Armonisi, Prozodi Bilgisi ve Uygulaması, Eğitim Müziği Bestleme derslerini okuttu.
25 Eylül 2018 tarihinde üniversiteler Arası Kurul tarafından Müzik Bilim / Sanat Alanında Doçent Ünvanı almaya hak kazandı.
2019 yılı Kasım ayında kendi isteği ile emekli oldu.
1988 yılından bugüne, Ankara, Bursa, Diyarbakır, Trabzon, Antalya, Van Devlet Tiyatrosu; İstanbul Şehir Tiyatrosu, Eskişehir Şehir Tiyatrosu, Kocaeli Şehir Tiyatrosu; Ankara Deneme Sahnesi, Tiyatro Tempo, Ankara Sanat Tiyatrosu, Samsun Sanat Tiyatrosu, Bursa Baro Tiyatrosu, Bursa Adranos Tiyatrosu, Bursa ÇEK Tiyatro, Samsun Küçük Eller Çocuk Tiyatrosu, Sadri Alışık Tiyatrosu, Ankara Simurg Oyuncuları için çok sayıda çocuk ve yetişkin oyunları için müzikler yazdı.
Bugüne kadar ödenekli ve özel tiyatrolar tarafından sahnelenen bir çok çocuk ve yetişkin oyun müziklerine çeşitli ödüller verildi.
TRT televizyonları tarafından yayınlanan çok sayıda Belgesel Film, Eğitim - Kültür Programı için müzikler yazdı.
1995 - 2007 tarihleri arasında katıldığı TRT Popüler Çocuk Şarkıları Beste Yarışmalarından birincilik, İkincilik, Üçüncülük ve Mansiyon olmak üzere dokuz ödül aldı.
2007 yılında İzmir Karşıyaka Belediyesi’nin düzenlediği Orkestra ve Solo Bağlama için eser yarışmasında iki eseri finalde seslendirildi ve bir eseriikincilik ödülü aldı.
2011 yılında Zorlu Çocuk Tiyatrosu yapımı olan “Çirkin Ördek Yavrusu” Çocuk Müzikalini besteledi ve müzik direktörlüğünü gerçekleştirdi.
2011 yılında ASSİTEJ Türkiye Temsilciliğinin ilk kez düzenlediği Çocuk ve Gençlik Tiyatrosu Ödülleri kapsamında En İyi Oyun Müziği ödülü aldı.(Hasreddin İnadın Sonu)
· Çirkin Ördek Yavrusu veAşk olsun Sana Çocuk Oyun Müzikleriyle 2011 Direklerarası Seyirci Ödüllerinden En İyi Müzik Ödülü verildi.
2012 – 2013 sezonunda Hayyam ve Şeyh Bedreddin Destanı müzikleriyle Sanat Kurumu en iyi oyun müziği ödülüne layık görüldü.
· Şeyh Bedreddin Destanı Müzikleri’ne 2013 Direklerarası Seyirci ödülü verildi.
2017 yılında Bolu Belediyesinin düzenlediği Çocuk Şarkıları yarışmasında sözünü ve müziğini yazdığı Bolu’nun Çocukları adlı şarkıyla ikincilik ödülünedeğer görüldü.
2018 yılında Gazi Mağusa Belediyesi ve MÜZED’in düzenlediği çocuk şarkısı beste yarışmasında Sözünü de yazdığı Kıbrıs’ta Çocuk Olmak Güzeldir adlı şarkıyla Üçüncülük ödülü aldı.
Kültür Bakanlığı yapımı olarak yayınlanan Üç Anadolu albümüne beste, düzenleme ve icracı olarak katkıda bulundu. Ada Yapım tarafından yayınlanan Sarı Gelin adlı albüm için altı halk türküsünü halk çalgıları ve bariton için düzenledi. İki ve Üç Sesli Türküleradıyla yayımlanan kitabında Ülkenin farklı bölgelerine ait 20 Halk Türküsünü değişik ses grupları için yazdı.
Tiyatro Tempo yapımı DÖNGÜ “ Dede Korkut Efsaneleri” adlı oyuna yazdığı müzikle Bulgaristan Kukla Festivali’nde En İyi Oyun Müziği ödülüne değer görüldü.
Çoksesli Korolar için yazdığı eserler yurt içi ve yurt dışı festivallerde ve yarışmalarda seslendirilmiş ve seslendirilmeye devam etmektedir.